Rapportage massagevakblad

Multidisciplinaire aanpak bij Praktijk Puur Petra

Fysieke klachten hangen volgens Petra Vennik vaak samen met verkeerde voeding. Zij is naast massagetherapeut ook orthomoleculair therapeut en kiest altijd voor een multidimensionale aanpak van een probleem. “De combinatie massage en voeding is interessant wanneer er sprake is van chronische klachten. Deze benadering vergt wel doorzettingsvermogen. Praten over voeding en eetpatronen is heel intiem.”

Praktijk Puur Petra in Eerbeek bestaat sinds 2012 en heeft een breed aanbod massages. Naast ontspanningsmassages biedt ze ook gewrichtsontspanning, sportmassage, deep muscle-massage volgens de DMT-methode, dry needling, massage bij kanker, manuele lymfedrainage, zwangerschapsmassage en stoelmassage. Ze combineert indien gewenst haar massages met voedingsadviezen.

Schaamte
Voeding staat wat Petra betreft aan de basis van alles wat met gezondheid te maken heeft. Ze heeft een multidisciplinaire kijk op voeding. “Alles heeft ermee te maken: emoties, psychosomatiek, de reden waarom je eet, waarom je kiest voor bepaalde producten, maar ook een gesprek of een lichaamsaanraking is een vorm van voeding, waar het lichaam op reageert. Daarom kun je het zo goed combineren met massage, omdat dit ook over emoties en gedragspatronen gaat. Verkeerde voeding kan leiden tot klachten. Als therapeut wil ik mensen zich daarvan bewust maken. Het vergt als behandelaar wel doorzettingsvermogen. Praten over hoe, wat en waarom je eet, is heel intiem. Voor sommige mensen is dat moeilijk. Mensen schamen zich vaak voor hun eetgedrag en het kost tijd om erachter te komen wat iemand nou daadwerkelijk eet op een dag. Denk hierbij aan verschillende vormen van verslavingen als heel veel thee of koffie drinken, een snoepkont zijn of ’s-Nachts voor de koelkast staan om te gaan eten. Veel antwoorden die je krijgt zijn sociaal wenselijk. Daarom moet je altijd eerst werken aan een vertrouwensband met je cliënt.”

Voeding
Al vroeg had Petra een grote interesse in voeding. Vanwege een kwetsbare levensstart moest ze als kind diverse diëten volgen, waar ze later alles over wilde weten. “Ik was al jong super geïnteresseerd in ingrediënten in levensmiddelen en wat het lichaam daarmee doet. Het was mijn droom om diëtist te worden. Via een omweg ben ik levensmiddelentechnologie op het MBO en daarna Voeding & Management op het HBO in Nijmegen gaan studeren. Ik ben daarnaast les gaan geven aan studenten Natuurvoedingsleer bij verschillende opleidingen. Ik vind het nog steeds heerlijk om mijn vakkennis over te dragen. Uiteindelijk ben ik geschoold in de orthomoleculaire voedingsleer.”

Massage
Massage kwam op een onverwachte manier in haar leven. “Ik las in 2005 – vraag me niet waarom – het boek Tjakkaa! van Emile Ratelband. Daarin schreef hij dat als je meer energie wilt halen uit het leven, je af en toe iets moet doen wat je nog nooit eerder hebt gedaan. Toevallig stond er net in het plaatselijke sufferdje een bericht over een massagecursus. Vanwege dat boek heb ik me toen opgegeven, want zoiets had ik nog nooit gedaan. Er was nog plek dus ik kon meteen beginnen.”

Het was een schot in de roos, Petra bleek een natuurtalent en werd helemaal gegrepen door deze nieuwe passie. “De docent dacht dat ik al jaren ervaring had met masseren, zo makkelijk ging het me af. Ik heb het kennelijk van nature in me. Dat gaf me echt een Tkjakka-gevoel. Er ging een hele wereld voor me open. Ik heb verschillende massageopleidingen en energetische cursussen gedaan, waaronder Sportmassage, Rebalancing, Dorntherapie, Reiki, Quantum Touch en Trager. Ik voel van nature heel makkelijk de energie aan van een ander. In 2012 ben ik mijn eigen massagepraktijk gestart. Ik ben het meteen gaan combineren met mijn kennis over voeding, omdat ik daarin allerlei mogelijkheden zag. Mijn praktijk heette toen ‘Fit met Massage en Gezond met Voeding’.
De combinatie massage en voeding is interessant wanneer er sprake is van chronische klachten. Veel fysieke klachten worden vaak als klacht apart gezien. Vanuit mijn orthomoleculaire kennis weet ik dat dit een fabel is. Het hele lichaam is erbij betrokken. Zowel fysiek als geestelijk.”

Puur Petra
In 2019 kiest Petra een nieuwe naam voor haar praktijk: Praktijk Puur Petra. Klanten die voor de eerste keer bij haar komen met klachten krijgen eerst een uitgebreide intake. Ik stel heel gerichte vragen. Voor welke klacht komen ze en ik vraag wat ik voor ze kan doen? Wat eten ze de hele dag? Hoe voelen ze zich daarbij? Ik moet regelmatig uitleggen dat bepaalde klachten te maken kunnen hebben met voeding. Neem bijvoorbeeld iemand met een chronische slijmbeursontsteking of gewrichtsklachten. Er kan mogelijk een link zijn met een te hoge zuivel- of suikerinname, maar ook hormonaal kunnen hier verstoringen zijn, waarbij pijnbelevingen ontstaan. Een dergelijk voedingspatroon kan leiden tot laaggradige ontstekingen in het lichaam. Mensen die regelmatig last hebben van kramp kunnen een mineralentekort hebben (magnesium). Ik kijk ook altijd naar de huid, daar kun je veel aan aflezen. Vervolgens maken we, desgewenst, samen een behandelplan dat bestaat uit massages-op-maat en voedingsadviezen waar de klant zelf thuis mee aan de slag gaat. Je lichaam weet heel goed wat het nodig heeft. Veel mensen moeten weer leren luisteren naar hun lichaam. Als de klant het wil geef ik ook een supplementenadvies.”

Technieken
Tijdens haar massages maakt Petra gebruik van verschillende technieken, maar ze laat vooral haar handen het werk doen. “Mijn handen leiden me naar de plek waar ik nodig ben. Vaak is dat een andere plek dan waar de klacht zich manifesteert. Schouderklachten kunnen bijvoorbeeld komen van een verkrampte borstspier. Lage rugklachten kunnen te maken met problemen aan de bovenzijde van de rug. Soms ligt het probleem in het feit dat iemand te weinig drinkt, of er is sprake van verzuring van het lichaam. Ik werk vaak op de gewrichten. Gewrichtsontspanning vanuit de Trager, Dorn en de Rebalancing-methode, is mijn specialiteit. Je creëert daarmee ruimte tussen gewrichten, pezen en spieren zodat stress en spanning verdwijnen. Bij deze technieken is de medewerking van de cliënt noodzakelijk. Ontspanning, bewustzijn, ademhaling en gevoel spelen hierbij een belangrijke rol.”

Kennis delen
In de nabije toekomst gaat Petra kennis delen over de relatie tussen voeding en lichamelijke klachten. “Ik ervaar dat er een grote behoefte is aan vernieuwende inzichten” deze inzichten wil ik graag brengen doormiddel van korte lessen online. Wanneer mensen zich hiervoor interesseren kunnen ze zich aanmelden via Praktijk Puur Petra.

 

 

Over Puur Petra

Puur Petra biedt maatwerkmassages die klacht oplossend en ontspannend zijn. Petra Vennik: “Ik geloof niet dat er een standaardmassage of een soort behandeling is die uw klachten in één massage kan oplossen. Dit betekent dat iedere massage anders ervaren mag en kan worden.” Op het moment van massage wordt bepaald welke behandeltechnieken gebruikt gaan worden.

 

Foto’s website: gemaakt door Karin Keesmaat Kijk-kunst fotografie

Contact

© 2023 Praktijk Puur Petra | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Ontwerp Thumbs Up | Realisatie Sieronline